Nya riktlinjer för Hjärt-Lungräddning 2021

Nya riktlinjer för Hjärt-Lungräddning 2021

Visste du att varje dag faller 16 personer ihop, och det är bara 10% av de som överlever? Att starta hjärt-lungräddning i tid är en avgörande faktor när det kommer till att rädda liv, och många kan räddas med hjälp av rätt kunskap. Det kan vara just du som är på plats när en person plötsligt får hjärtstopp, och det är avgörande att kunna påbörja en räddningsinsats innan räddningspersonal kan vara på plats.  

Vart femte år sker revideringar av material och utbildningsprogram för Hjärt-lungräddning i Sverige med målet att kunna rädda fler människor som drabbas av plötsliga hjärtstopp. Vi har tagit en närmare titt på de nya riktlinjerna.  

Vilka är de nya riktlinjerna?  

Det är främst för HLR barn som de stora ändringarna har skett. Tidigare har man gjort 30 kompressioner och 2 inblåsningar (30:2) på barn. Man ändrar nu till 15 kompressioner och 2 inblåsningar (15:2). Man har även ändrat rekommendationen kring när man ska larma om man är själv. Dvs. om ingen annan är på platsen så ni kan larma och agera samtidigt. Tidigare skulle man göra inblåsningar x 5 och sedan HLR 1 minut innan man larmar. Nu ändras detta till att man endast ska kontrollera medvetande och andning samt göra 5 inblåsningar – sedan larma direkt. (HLR i 1 minut innan du larmar gäller fortfarande om du är ensam utan en telefon nära dig.) Utöver det förlänger man barn HLR-programmet, nu gäller HLR för barn upp till 18 år i stället för puberteten. 

Om ett barn får plötsligt hjärtstopp 

Kontrollera medvetande och andning
Tilltala barnet, nyp eller skaka barnet försiktigt i axlarna. Om du inte får någon reaktion - utgå från att barnet är medvetslöst. Böj sedan försiktigt huvudet bakåt för att skapa fri luftväg. Lägg ditt öra nära barnets mun. Titta sedan om bröstkorgen rör sig, lyssna och känn efter andning. Om barnet inte andas - ge direkt 5 inblåsningar enligt nedan.

Inblåsningar x 5
 
Behåll den fria luftvägen och ge direkt 5 inblåsningar. Om barnet är över 1 år, kläm ihop barnets näsborrar så att inte luften du blåser in åker ut genom näsan. Lägg därefter din mun över barnets mun och blås lugnt tills att bröstkorgen har höjt sig. 

Starta HLR 15:2 
Om barnet inte visar några livstecken - starta HLR med bröstkompressioner lite snabbare än 1 tryck per sekund. På barn under 1 år trycker man med två fingrar, strax under bröstvårtorna på bröstbenets nedre del. På barn över 1 år trycker man med handloven på samma ställe, men lite djupare. Skapa sedan fri luftväg och ge direkt 2 inblåsningar. Om hjärtstartare finns - anslut och följ röstinstruktionerna. 

Larma 112 
Är ni flera på platsen ska en av er larma så snabbt som möjligt. Om du är ensam måste du först prioritera att göra steg 1 och 2 innan du larmar. Detta för att barnet måste få syre direkt. Prata i högtalaren så att du kan göra HLR samtidigt som du pratar med larmcentralen, allt för att undvika avbrott i HLR.  

Tips! Skriv upp din adress och portkod synligt hemma till barnvakten.  

Fortsätt HLR utan avbrott 
Fortsätt med HLR utan avbrott tills räddningspersonal tar över eller tills att barnet börjar andas eller visar livstecken. Sluta aldrig innan dess! Alla avbrott i HLR minskar chansen till överlevnad. Gör inte paus för att kontrollera livstecken. Det är ansträngande att göra HLR, därför är det bra att byta av varandra varannan minut om man är flera för att hålla så god kvalitet som möjligt. Det viktigaste är att inte ge upp!  

Kom ihåg! 
Trycket vid kompressionerna ska vara betydligt djupare än man tror, 1/3 av bröstkorgens höjd och 4-6 cm djupt beroende på ålder. Var inte rädd för att göra fel, det enda riktiga felet man kan göra är att inte göra något alls! När ett hjärta står still och ingen gör något, sjunker chansen för överlevnad drastiskt för varje minut som går. Glöm inte att gå en kurs i HLR & Första hjälpen så att du får öva praktiskt. 

Våra tavlor HLR & Luftvägsstopp för Barn
I samarbete med Camilla Thurell och Life in Mind har vi tagit fram våra absolut viktigaste tavlor – HLR & Luftvägsstopp Barn. Vi kallar det livräddande design. 

 

Tillbaka till blogg