Hållbarhet: Minska matsvinnet

Hållbarhet: Minska matsvinnet

Tänker du att bruna bananer är dåliga eller slänger du det överblivna kaffet i vasken? Om du gör det, så fortsätt läsa! Matsvinn är definitionen av mat som slängs, men som hade kunnat ätas om den hade hanterats på annat vis. Under 2018 slängdes cirka 917 000 ton mat av svenska hushåll, i snitt slängs 95 kg per person och år. Att rädda maten är inte bara otroligt viktigt och bra för miljön, men även ekonomiskt för det enskilda hushållet. När vi hörde om det svenska matsvinnet började vi fundera på hur vi ska hjälpa gemene man att få in kunskapen i vardagen om hur vi bäst hanterar vår mat för att minska matsvinnet. 

Vi kom i kontakt med Filip Lundin som är grundare av Sopköket. Sopkökets främsta fokus är att minska matsvinnet och de är idag proffs på att ta tillvara på all mat och inte slänga något! Med deras hjälp har vi samlat de allra bästa tipsen för hur man kan rädda mat som annars skulle slängas genom att förvara maten för att förlänga hållbarhetstiden samt att ta vara på matrester 
I samarbete med Sopköket har vi tagit fram tavlan Rädda maten, tavlan med de enkla och nödvändiga tipsen på hur du minskar ditt matsvinn. Med tydliga instruktioner i text får du alla tips du behöver för att minska ditt matsvinn samt verktygen för att kunna använda mat som anses utgången, helt enkelt rädda maten. Frys in, förvara rätt och baka är några av tipsen på den här tavlan. Med sin stilrena design är tavlan både en fin och praktisk kökstavla som vi hoppas ska pryda sin plats i många svenska hem.

Tillbaka till blogg