FRIENDSRAPPORTEN 2024 - Mobbning och skolprestation

FRIENDSRAPPORTEN 2024 - Mobbning och skolprestation

Vartannat barn har blivit utsatt för mobbning eller kränkningar. Vartannat barn! Bakom varje siffra finns ett ansikte. Ett barn. Ett liv. En förändring måste till - nu.  

Bakom varannan skolbänk sitter ett barn som fått ta emot hårda ord, psykningar, ryktesspridning, trakasserier, rasism eller sparkar och slag. Vissa någon enstaka gång, andra återkommande dag efter dag. Vecka efter vecka. Månad efter månad. År efter år. Det är där vi står just nu i Sverige, skriver stiftelsen Friends generalsekreterare Maja Frankel.  

“Det vi ser nu är en trygghetskollaps”

Skolan är barnens arbetsplats. Vi skulle aldrig acceptera en liknande situation på vuxnas arbetsplats. Att hälften av alla skolbarn i åldrarna 10-16 år utsatts för mobbning eller kränkningar är en total kollaps. Många talar om hur den svenska skolan, med sina kraftigt försämrade kunskapsnivåer, går igenom en kunskapskollaps. Friends menar att vi lika gärna kan se det som en trygghetskollaps och att de båda går hand i hand eftersom trygghet i skolan är en förutsättning för kunskap och prestation.

Och årets Friendsrapport talar sitt tydliga språk – barn som är utsatta för mobbning får dubbelt så ofta icke godkänd i något av kärnämnena. Detta är väldigt allvarligt, eftersom det åsidosätter barns rätt till utbildning, menar Maja Frankel. 

Forskning visar att det finns ett tydligt samband mellan barns mående och hur de presterar i skolan. Mår man sämre, presterar man sämre. Vi måste bryta den här utvecklingen, varje barn har rätt till en trygg skolgång.  

Vad kan jag som vuxna göra för att förändra detta?

Sverige behöver en nationell plan mot mobbning – det råder inga tvivel om. Genom att stötta Friends hjälper vi till i deras viktiga arbete för att påverka politikerna. Läs mer om det här viktiga arbetet på: www.friends.se 💛

Utöver detta finns det mycket du kan göra direkt, i vardagen; 

Ställ krav på skolan 
Fråga om skolans policy och insatser mot mobbning. Hur kartlägger och följer de upp incidenter? Kräv tydliga svar och handlingar för att säkerställa en trygg  miljö för alla barn.

Engagera dig aktivt 
Delta i skolråd och föräldramöten. Föreslå regelbundna undersökningar om skolklimatet och stötta initiativ som syftar till att minska mobbning och kränkningar.

Bygg förtroendefulla relationer
Var en närvarande och lyssnande vuxen. Skapa en öppen dialog med ditt barn om deras upplevelser i skolan och var uppmärksam på tecken på mobbning.

Agera och säg ifrån
Säg till när du ser något som inte är rätt, både till skolan och andra föräldrar. Normalisera aldrig mobbning eller kränkningar. Visa att du är en vuxen att lita på och som bryr sig.

 

Tillsammans gör vi skillnad! 💛

 

Tillbaka till blogg