Den afrikanska skogselefanten

Den afrikanska skogselefanten

I samarbete med Världsnaturfonden WWF har vi tagit fram kollektionen WORLD LIFE för att uppmärksamma och hedra några av jordens mest hotade djur och arter. 

Den afrikanska skogselefanten är ett av världens mest utsatta djur. Tjuvjakt för att bedriva handel med elfenben, har resulterat i att Afrikas elefanter har minskat med hela 90% sedan början av 1900-talet och just skogselefanten är kritiskt hotad. Situationen är akut och alla insatser, stora som små, är viktiga!  

Varför är den så hotad? 
En gång i tiden fanns elefanter i miljontal över Afrika och Asien.  I Afrika finns det två arter av elefant, den stora vandrande savannelefanten och den lite mindre afrikanska skogselefanten. Savannelefanten lever ute på savannerna, företrädesvis i östra Afrika i länder som till exempel Kenya och Tanzania. De rör sig ofta i stora hjordar och tar sig fram i bushen där de kan genomföra långa vandringar. Skogselefanten lever också delvis i hjordar, men återfinns oftare även ensamma där de tar sig fram på stigar i regnskogen. Dessa elefanter finns i de centrala afrikanska regnskogsområdena i länder som till exempel Kamerun, Gabon och Republiken Kongo. 

Elfenben, elefanternas betar, har under minst tusen år varit en handelsvara och lyxprodukt och återfinns runt om i världen i form av hantverk.  Betarna har framför allt använts som smycken, statyer eller material för utsmyckning i till exempel musikinstrument. Materialet är lätt att snida och även beständigt. 

Det finaste och mest eftertraktade elfenbenet har länge ansetts vara betarna från de afrikanska skogselefanterna. Elfenbenet ifrån denna art är tyngre och mer kompakt än de från savannelefanterna. 

 Båda dessa elefantarter har jagats hårt pga. elfenbenet och elefantbestånden har krympt drastiskt, särskilt under 1900-talet. De senaste 100 åren har dessa arter minskat med mer än 90%. Idag finns det totalt bara runt 400 000 individer kvar av båda dessa arter av de ursprungliga ca 10 miljoner som fanns på kontinenten för ca 100 år sedan. Så sent som på 70-talet fanns det runt 1,5 miljoner elefanter kvar. 

Tjuvjakt pågår än idag i stor omfattning. Tiotals elefanter beräknas skjutas för sitt elfenbens skull varje dag, eller runt 20 000 elefanter årligen. På flera håll leder detta till att fler elefanter dödas varje år än vad som föds, så det är en svår nedförsbacke för dessa arter. 

Tuffast är det för skogelefanten som nu klassas som Akut hotad (Critically endangered) av IUCN (The International Union for Conservation of Nature). Idag finns det endast runt 50 000 individer kvar av denna art och de hotas både genom att de jagas och skjuts, men också genom att deras livsområden och skogar förstörs. Regnskogen som är skogselefanternas naturliga hem huggs ned och styckas upp, vilket gör det svårt för dessa stora djur att hitta områden där de kan leva ifred och äta av skogens löv, grenar och frukter. 

Handeln och jakten med elfenben genomförs av kriminella nätverk som opererar i flera afrikanska länder där de utnyttjar och lurar lokalbefolkningen att ofta begå de mer direkta kriminella handlingarna. Därefter säljs elfenbenet till marknader i Asien. Traditionellt har Japan och Kina varit storkonsumenter av elfenben men idag går ofta handeln via andra länder som Vietnam, Kambodja eller Indonesien. Länder som också traditionellt har, eller har haft, egna populationer av asiatisk elefant. Slutkonsumenter är många gånger nyrika personer i olika asiatiska länder som vill visa upp sin lyxkonsumtion. Mycket av elfenbenet kan också säljas till turister som kanske inte alltid är medveten om vad det är de faktiskt köper. 

Vad görs i dag för att förändra situationen? 
För att förändra situationen behöver man fortsätta arbetet med att minska efterfrågan på elfenbensprodukter och stoppa handeln med elfenben.  Världsnaturfonden WWF, jobbar främst efter två spår för att skydda elefanter; att minska efterfrågan på elfenbensprodukter och att stoppa handeln med elfenben. WWF stödjer också arbetet med att bekämpa tjuvjakten genom att anställa fler parkvakter, förse parkvakter med modern utrustning och genom att skapa naturvårdslandskap där människor och elefanter kan samsas om livsutrymmet.  

Finns det något jag kan göra? 
Vi kan alla hjälpa till genom att vara på sin vakt och uppmärksamma produkter av elfenben! Elfenben är förbjudna att föra in i EU. Acceptera aldrig att en butik har elfenbensprodukter i sitt sortiment! Om du har möjlighet att resa till Afrika, besök gärna nationalparker och reservat där det finns elefanter. Bo på lokalt drivna lodger och hotell och använd lokala guider så att lokalbefolkningen tjänar på din vistelse.  Bli Planetfadder och stötta WWF:s arbete med alla de komplicerade faktorer som påverkar elefantens framtid. 

Om du köper produkter som kommer från regnskogsområden - välj certifierat! Certifierade produkter bidrar till att regnskogen får stå kvar, främjar biologisk mångfald och stöder de urfolk i regnskogsområden. Håll utkik efter märkningar som Krav, Rainforest Alliance, Utz, EU-ekologisk, Fair Trade och FSC. Vanliga produkter från regnskogsområden är livsmedel som kaffe, kakao tropiska frukter som bananer, ananas, mango, kryddor som vanilj, kanel, peppar, nötter som cashewnöt. För möbler och träprodukter, välj gärna rotting eller trä som är FSC-märkt.   

 

Slutligen, situationen är akut och alla insatser, stora som små, är viktiga! 🖤 

 

 

Tillbaka till blogg