Camilla Thurell VD för Life in Mind, svarar på dina frågor om HLR och Luftvägsstopp gällande barn

Camilla Thurell VD för Life in Mind, svarar på dina frågor om HLR och Luftvägsstopp gällande barn

Tillsammans med Life in Mind har vi skapat den livsviktiga kollektionen The Life Collection. Vi är oerhört stolta över detta samarbete och konstaterar med glädje att tavlorna idag finns i både hem, skolor och förskolor runt om i Sverige.

Vi bad Camilla Thurell, tidigare sjuksköterska vid ambulans- och akut barnsjukvård och grundare och VD för Life in Mind, att svara på några av de vanligaste frågorna kring HLR och luftvägsstopp gällande barn. 


HLR 

Vad är det första och viktigaste att göra när man hittar ett medvetslöst barn?

Kontrollera barnets medvetande och andning. Och innan man går fram, kontrollera att det inte är ett livsfarligt läge, dvs att det råder brand, fallrisk, hotbild mm.

 

Förut kollade man pulsen, varför ska man inte göra det längre?

Det är för svårt och tar för långa livsviktiga minuter från att komma igång med livräddande behandling på barnet. Slutar barnet andas är det inte många minuter tills hjärtat också stannar. Därför ”räcker” det med att man vet att barnet inte andas för att starta HLR. 

 

Vilka är de vanligaste orsakerna till att hjärtat stannar på barn?

Eftersom barn ofta är friska individer med starka små hjärtan är det för det första extremt ovanligt med hjärtstopp hos barn. Men OM det sker är den vanligaste orsaken någon form av syrebrist som leder till att hjärtat stannar, vilket kan vara till exempel drunkningstillbud eller luftväggsstopp. OM barnet skulle vara hjärtsjukt kan det så klart vara orsak till ett hjärtstopp, men då vet man ju oftast om de riskerna och att barnet är väldigt sjukt. 

 

Tänk om jag startar HLR och det inte var ett hjärtstopp, vad händer då? 

Det händer inte mer än att barnet troligen kommer protestera tydligt! Det är mycket farligare att inte starta HLR på ett barn som behöver det, än om vi skulle råka starta och det inte var hjärtstopp. 

 

Hur mycket vågar jag blåsa på ett barn, tänk om man blåser för mycket?

Detta är en av anledningarna att det är mycket bra att gå en kurs i HLR för att du får pröva och du får en känsla för de olika handgreppen. Grundregeln är att du blåser tills bröstkorgen har höjt sig, sen räcker det. Det som kan hända som man blåser alldeles för mycket och /eller för kraftigt, är att det kan brista lungblåsor längst ut på lungorna vilket skapar små blödningar. Givetvis om vi tog allt vad vi orkade i en liten bebis lungor, skulle vi kunna punktera lungan. Men det har jag svårt att se att någon skulle göra. 

Den största risken med att blåsa för mycket är faktiskt att barnet kräks. Enkelt förklarat ”rinner” luften över från lungorna och ner i magen om varje andetag är lite för stort. Då fylls magen med luft, buken växer oftast och till slut kräks barnet. När man är medvetslös har man inte reflexer som skyddar luftvägarna, därför kan kräket rinna ner i lungorna vilket är en allvarlig komplikation som kan leda till s k kemisk lunginflammation. 

 

Hur hårt ska jag trycka när jag gör kompressioner? Kan jag ha sönder något?

Barn är så mjuka och följsamma - ju mindre de är, desto mer brosk /mjukt skelett består de av jämfört med hårt skelett som lätt går av som hos oss vuxna. Så det är ovanligt att det blir sprickor eller brott på revben när man gör HLR på barn! Det är betydligt vanligare vid HLR på vuxna, till och med mer regel än undantag skulle jag säga. Och även OM vi skulle orsaka en spricka på ett revben är det helt ointressant i sammanhanget. Du räddar ju livet på barnet med dina kompressioner! 

Det du lär dig och får med dig när du går en fysisk kurs med praktisk träning, är oftast att du ska trycka så hårt du orkar. Så gå en kurs, så lovar vi att du kommer känna dig tryggare efteråt!

 

Kan jag använda hjärtstartare på ett barn? 

Ja! Helst ska man använda barnelektroder som ställer om strömstyrkan, på vissa hjärtstatare finns till och med en barnknapp. Om barnelektroder inte finns, vilket det oftast inte gör på offentliga platser, eftersom det är så ovanligt att barn får hjärtstopp, så använder man det som finns - alltså vuxenelektroder. Då sätter man istället en på ryggen och en fram på bröstkorgen om barnet är litet då elektroderna är stora. 

 

Om jag är själv, när ska jag larma?

Du ska göra HLR i en minut om du är ensam och måste springa iväg för att få tag på en telefon. Men har du den nära dig, ska du använda högtalare och lägga telefonen bredvid dig, så kan du göra HLR samtidigt som du pratar. 

 

När ska jag sluta med HLR?

BARA vid tydliga livstecken från barnet, eller när ambulanspersonalen står bredvid dig och säger att de tar över. Annars – bara fortsätt!

 

 

Luftvägsstopp 

Vad är vanligast att barn sätter i halsen? 

Det är en fråga jag sällan vill svara på, för säger jag att ”äpple sätter barn ofta i halsen, så kommer era barn inte få äpple förrän de flyttar hemifrån :). Skämt åsido, det sitter faktiskt inte i föremålet utan oftare i situationen och vilket typ av barn du har. Vissa är jätteduktiga på att tugga tidigt och andra behöver träna mycket längre. Du vet absolut bäst vad ditt barn klarar. Sen är uppsikten viktigast. Att lämna små jordnötter framme obevakat är klart olämpligt då storleken på en jordnöt precis passar ett barns luftrör, så stoppar de in dem och springer vidare och då ökar såklart risken. Men sitter vi ner med en vuxen i sällskap, så går det mesta bra att träna på att tugga på, i lugn och ro! :) 

 

Vad är det första och viktigaste att göra om jag märker att ett barn satt i halsen?

Var lugn. Uppmana barnet att hosta! 

 

Vad ska jag inte göra om jag inte får upp föremålet som barnet satt i halsen?

Du gör fem ryggdunk och fem buk/brösttryck om igen, tills det kommer upp eller tills att barnet blir medvetslöst. Då startar du HLR!

 

Ska jag verkligen ta i så mycket som jag orkar, kan jag inte skada barnet?

Ja, sitter föremålet fast och barnet är helt tyst och inte kan hosta måste vi helt enkelt få ut föremålet. Du måste agera såsom du har lärt dig och du måste ta i så att det kommer ut och barnet kan andas igen. 

 

Att vända barnet upp och ned ser man att många gör på film, är det inte rätt?

Nej, små barn har ett mycket tungt huvud i förhållande till sin kropp. De kan rent krasst få en hjärnblödning om man skakar dem upp och ner. Det är heller inte effektivt.

Du ska göra som du har lärt dig, det är handgreppen som forskningen tagit fram som är det mest effektiva sättet för att få ut ett föremål som sitter fast. 

 

Hur ska jag säkra upp så att mitt barn inte sätter i halsen?

Använd regeln - sitt ner och ät, och ha dem under uppsikt. 

Låt inte barn äta i bilen. Bara föreställ dig situationen om de skulle få ett totalt luftvägsstopp på motorvägen! 

Prova gärna nya saker lugnt och kontrollerat så de får träna på att tugga. Att ge dem passerad mat kommer inte att utveckla deras förmåga att tugga, utan bara öka risken för att de ska sätta i halsen. Matglädje och nyfikenhet på mat är härligt!

  

Se vår kollektion The Life Collection här. 

 

Tillbaka till blogg