Fixa uteplatsen

 

Nu är äntligen årstiden här som vi längtat efter så mycket. Det är nu vi flyttar ut och vill skapa rätt stämning för varma sommarkvällar och dagar. Vill du skapa den härligaste balkongen där du kan umgås och mysa. Eller har du kanske en uteplats att inreda.

Här kommer lite tips som hjälper dig på traven. Det behöver inte vara så svårt som du tror. Vad är det viktigaste att tänka på när du inreder din uteplats?

Lampor och ljus
Belysning lyfter vilket hem som helst. Det skapar känsla och mysfaktor. Det är en av de viktigaste faktorerna när du inreder ett hem. Och faktum är att det är minst lika viktigt ute. Belysning lyfter vilken uteplats som helst.

Ute ska du tänka på att ha en mjuk belysning. Som ger värme och som gör att myskänslan infinner sig. Och ljuskällor behöver inte enbart vara lampor på väggen. Det kan sitta i växter, rabatter, snurra en ljusslinga runt balkongräcket. Och tänk på att blockljus och värmeljus också är en ljuskälla. Nedan bilder från Markslöjd och Granit.

 

 

Kuddar, filtar och mattor
Textilier
är en annan. Snåla inte med textilier. Kuddar och plädar är inte bara dekorativt. De är även bra att mysa in sig i när sommarkvällen blir lite kylig.

Har du ett tråkigt golv eller kanske ett kallt betonggolv, så lägg ut ett gäng mattor som blir både mysigt och skönare att sätta fötterna på. Mattor skapar ett ombonat intryck. Trasmattor kan du tex hitta på loppis för en billig peng. På Ikea hittar du en jutematta som heter LOHALS. Släng ut mattorna lite slarvigt och lite på varandra. Nedan bilder från Granit.


Det gröna sköna
Växter får du ju inte glömma. Skapa mysfaktor med växter högt och lågt. Olika höjder på växterna och olika krukor skapar liv. En växt som ger en elegant och ombonad känsla är buxbom.

Du kan aldrig ha för mycket växter. Så här kan du verkligen gå all-in. En växt som är väldigt dekorativ och tålig är murgröna. Kolla även in Naturskyddsföreningens tips om bivänliga blommor här. Och så klart även vår tavla om ämnet. Plantera i blomlådor, höga krukor, låga krukor. Eller har du kanske någon fin skål så använd den. Odla gärna dina egna kryddor och grönsaker. Väldigt mysigt och bra! Tänk dig själv att plocka dina kryddor och grönsaker från det du själv har odlat. Om du vill skapa nivåer med växter så är ett tips att använda dig av gamla äppellådor, men det går även bra att köpa hem ett gäng lecablock. Låt kreativiteten flöda. Nedan bilder Granit och IKEA.

Mixa mera!
Ibland är det enkla och omatchande det finaste. Våga välja udda möbler och tänk gärna utanför boxen. Det behöver inte vara stora klumpiga möbler ute på altan eller balkongen. Det går minst lika bra att använda sig av enkla stolar. Ta dig en titt på loppis. Där kan du göra ett och annat fynd, måla sen stolarna i en passande färg. Välj då självklart en färg som klarar av att stå emot väder och vind. Ett annat tips om du har en liten balkong är att använda dig av klappstolar. Enkelt att plocka fram, enkelt att plocka bort och tar inte stor plats. Nedan bild från Beckers.