Årets färger 2019

Människan har alltid haft en längtan efter naturen. Något vi även ser när vi inreder våra hem. Vi vill gärna inreda med naturmaterial och ha jordnära kulörer. Den trenden har nu varit ett tag och den fortsätter.

När vi har de ljusa årstiderna så får vi energi och vill gärna ha en förändring i våra hem. Att förändra med väggfärg kan kännas som en nystart och en uppfräschning. För vem tycker inte om ett helt nymålat tak och en ny kulör på väggen? Och med den nya väggfärgen kommer alltid en liten släng av ångest när första spiken ska spikas i.

Vi vill gärna måla våra väggar med matt färg. Och vi vill ha mer och mer mönster i våra tapeter. Fondväggar ser vi inte längre utan nu väljer vi att tapetsera hela rum. Gärna med en panel i nedre delen av väggen.


I dag vågar mer när vi väljer kulör och kombinationer. Vi tittar fortfarande i den jordnära paletten men nu mer åt persika, rosa och rött. Varm persikoton, smutsig rosa och det rostigt röda. Speciellt under vår och sommar, då blir färgpaletten både lekfull och glad.

De kulörta färgerna växer allt mer i popularitet och en kulör som vi använder oss mer av är grönt. Grönt är en färg som sägs minska stress, ge oss sinnesro och den får oss att koppla av vilket gör att många väljer att använda den i sovrum. Men den passar givetvis i andra rum. Grönt finns i många olika nyanser och det finns en för alla smaker.

 
De jordnära färgerna fortsätter användas flitigt. De bruna nyanserna kommer mer och mer och vi kan väl säga att det är det nya grå.

En annan färg som vi ser kommer mer och mer är gult och speciellt honugsgult. Den är på frammarsch i textilier, inredningsdetaljer och till våra väggar.

 

Vi målar även i i blått, gärna petrol. Mörkare blått och som vi kombinerar med möbler och detaljer i ljust trä


Hur bör man tänka när man väljer kulör till ett rum? Färgen på väggarna har en stor påverkan på känslan i ett rum och utgör basen i din inredning. Här kommer några tips från oss när du ska välja din färg;

- Tänk på att det lilla färgprovet inte alls stämmer överens när du målar den på väggen. Det har nämligen betydelse åt vilket håll ljuset kommer in.

- Hur många fönster finns det? Finns det någon byggnad eller växter som påverkar insidan?

- Utgå från en inspirationsbild från en inredningstidning, en naturbild eller en tapet. Ta med dig bilden till färghandeln.

- Köp mindre prover och provmåla först! 

En trend vi ser mer och mer av är att vi väljer att måla in våra möbler i samma kulör som väggen. Så den blir ett med väggen. En ytterligare trend som ökar i popularitet är att måla en målarduk eller träskivor i olika storlekar och färger. Antingen att sätta upp på väggen eller låta dom stå lutade mot en vägg.


Tänk på att det inte finns något rätt eller fel. Det är du som väljer vad du tycker om och vad som passar bäst hemma hos dig.